Zdarzyło się pisać artykuły dla portalu WWW – cel pozycjonowanie i przyciągnięcie klientów.

Zdrowa żywność

Zdrowie w Żyrardowie żywność dietetyczna idealny start na Wiosnę!

Pierwsze, cieplejsze dni zwiastują wyczekiwaną Wiosnę. Jest to najlepszy czas na oczyszczanie, regenerację a przede wszystkim wzmocnienie naszego organizmu. Co najszybciej zapewni nam strzał witaminowy? Odpowiedzią na pytanie jest zdrowa żywność. Odpowiednio dobrana dieta nie tylko wzmocni nasze ciało ale przede wszystkim pobudzi metabolizm. Pozytywną konsekwencją podkręcenia metabolizmu będzie oczywiście utrata wagi na co z całą pewnością chętnie przystaną nasze czytelniczki.

No dobrze zjeść zdrowo ale co to właściwie znaczy? Czy może ma to być kolejna dieta cud odchudzająca? Nie. Nie w tym rzecz. Żywność dietetyczna nie znaczy „jedzenie odchudzające„. Żywność dietetyczna, to przede wszystkim zdrowe, ekologiczne jedzenie przystosowane do Twoich potrzeb, które nie zawiera szkodliwych substancji. Żywność ekologiczna produkowana bez dodatków sztucznych nawozów pełnych chemikaliów oraz pestycydów. Przy takiej produkcji zachowana zostaje bioróżnorodność, która zapewnia pełnię wartości odżywczych w produkcie przy braku toksycznych substancji. Co to oznacza dla Twojego organizmu? Zostanie lepiej zaopatrzony w substancje odżywcze, które zużył przez zimę. Faktem jest też, że spożywając pełnowartościowe produkty zgubisz wagę, bo zjesz mniej. Zastanawiając się nad wyborem produktów warto zwracać uwagę czy produkt posiada certyfikat „Ekologiczna Żywność„. Zdrowa żywność to niestety nie to samo co jedzenie ekologiczne. A to właśnie o ekologiczne uprawy rozchodzi się nam najbardziej.

Jedzenie dietetyczne nie tylko wzmacnia organizm ale stanowi też podstawę funkcjonowania osób chorujących przewlekle. Jeśli dokucza Ci alergia koniecznie zredukuj dietę i przejdź na produkty bezglutenowe. Popularne produkty dietetyczne o właściwościach odchudzających to czekolada bez cukru, słodzik dla diabetyków i wegetarian. Taka czekolada zawiera nawet o 20% kalorii mniej niż ta zwykła. Można grzeszyć i nie tyć! Czy czytałeś kiedyś etykietę soków jakie podajesz swojemu dziecku? Z sokiem niestety nie ma nic wspólnego – woda, koncentrat soku i cukier – to właśnie dajesz swojemu maluchowi. Korzystając z produktów ekologicznych i żywności dietetycznej masz pewność, że produkty będą jak od Dziadka z ogródka. Wyhodowane i przetworzone z największą starannością, aby zachowały swoje walory dla Twojego zdrowia. I tak sok, to naturalny 100 procentowy sok.
 

Oczywiście nie bez powodu piszemy dzisiaj o zdrowym odżywaniu. Czy wiecie, że w Żyrardowie powstał bardzo dobrze zaopatrzony sklep ekologiczny Wasze Zdowie? W ofercie jest zdrowa żywność i produkty regionalne z całej Polski. Zdrowe odżywanie i renomowane produkty ekologiczne wysokiej jakości zapewnia Pani Iwona Szymanek, mgr Ochrony Środowiska. Każdego dnia przywita Was uśmiechem i radą bowiem Pani Iwona interesuje się zielarstwem. W swojej ofercie stawia na jakość. W sklepie Wasze Zdrowie kupisz kawy i herbaty na wagę. Prawdziwe soki owocowe BIO dla Twojego dziecka, a nawet owocowe smakołyki. Lizaki z ksylitolem czy żelki bez cukru jako zdrowszy zamiennik. Po przekroczeniu progu sklepu otuli Was zapach wonnych ziół i przypraw ekologicznych. Imbir, kurkuma czy zioła Bonifratrów.

Prawdziwą perełką sklepu są wędliny i świeże mięso dla wegetarian i wegan. Pasztety, kiełbasy wege z Czech. Fantastyczne, świeże ciasta wegańskie!

Sklep Wasze Zdrowie w Żyrardowie regularnie zaprasza na degustacje na swoim funpage’u. (tu link do fejsa). Ostatnia degustacja naturalnego „Sera Korycińskiego jakiego jeszcze nie było” cieszyła się sporą popularnością. „Zapraszamy, odkrywamy przez Państwem smaki naszych wspaniałych produktów” – mówi Pani Iwona. „Jeśli potrzebujesz jakiegoś produktu, zadzwoń i upewnij się, że go mamy. Zarezerwujemy go dla Ciebie.

——————————————————————————————————————————————–

Produkty Eko na święta

Biorąc pod uwagę, jak bardzo dużą rolę odgrywa zdrowe odżywanie w naszym życiu powinniśmy jak najczęściej starać się kupować lepsze i zdrowsze zamienniki, które spożywamy każdego dnia. Nie trzeba dużo, byś odczuł różnicę co jesz. Nie trzeba też wiele, by i Twój organizm lepiej funkcjonował a to jest możliwe jedynie kiedy odżywiamy się zdrowo.

Zabieramy Was dzisiaj w podróż po smakach produktów ekologicznych ze sklepu Wasze Zdrowie. Zwłaszcza na święta Wielkiej Nocy na naszych stołach królować powinna zdrowa żywność.

Wielkanoc to święto odrodzenia życia. To święto jajka. Szczególnie bardzo polecamy zdrowe, ekologiczne jajka z certyfikowanych ferm od szczęśliwych kurek. Zdrowe jajka które zawierają w sobie same odżywcze substancje. Kury z takich ferm wiodą bezstresowe życie w meandrach dzikiej zieleni. Skrępowane są jedynie zachodem słońca, które zwiastuje im koniec dnia. Wyobraź sobie, że jest różnica kiedy bierzesz właśnie takie, ekologiczne jajka do ust.

Pod jajeczko najlepszy żurek. W zdrowym wydaniu polecamy serdecznie Ekologiczny Żur Staropolski zrobiony z mąki żytniej oraz przypraw. Docenisz tą potrawę nie tylko ze względu na walory smakowe ale i zdrowotne. Świeży żur posiada bowiem właściwości oczyszczające wątrobę. Bezcenne przy świątecznym stole. Najlepsza wkładka do żuru to bio wędzony boczek firmy Wasąg oraz biała kiełbasa Wasąg. Długo nie zapomnisz tego aromatu…

Zdrowe kiełbasy i certyfikowane wędliny od Wasąg doskonale skomponują się z Bio chrzanem lub ćwikłą. Tylko naturalne składniki w 100%. Jako danie główne podać możesz ekologiczne żeberka w sosie żurawinowym. Niezapomniana uczta mięsna dla kubków smakowych Twoich gości.

A może w tym roku zamiast kupować pieczywo zdecydujesz się upiec je samodzielnie? Doskonała do wypieków domowych będzie oczywiście Bio Mąka Orkiszowa Chlebowa TYP 750. Orkisz jest starym gatunkiem odmiany pszenicy. Bogatszy w witaminy z grupy B oraz inne składniki mineralne. O wiele lepiej przyswajalny dla naszego organizmu i zdecydowanie smaczniejszy. Czy wiesz, że taki chleb jeśli go odpowiednio przyrządzisz, przełożysz do woreczków lnianych zachowa świeżość nawet do dwóch tygodni? Ale największym atutem który wynagrodzi Ci trud włożony w pieczenie własnego chleba będzie fakt, że nie ma w nim ani grama chemii, jaką sypie się do wyrobów w masowej produkcji pieczywa. Przepis, jak upiec pyszny i wonny chleb znajdziecie na opakowaniu mąki.

Polecamy także zdrowe mąki, które nie tylko przepełnią Twoją kuchnię cudownym zapachem podczas pieczenia ale i zasmakują maluchom w słodkim cieście, naleśnikach czy ciasteczkach świątecznych. Bio mąka z płaskurki pełnoziarnista oraz Bio mąka z samopszy – obydwie mąki otrzymywane z przemiału starego gatunku pszenicy. na Twoim stole nie może zabraknąć baby wielkanocnej, a taka mąka uczyni ją lekką i przyjemną dla podniebienia.

Wasze Zdrowie serwuje także ekologiczne przyprawy, które nadadzą Twoim potrawom aromatu i smaku. Czujesz? Idą święta!


Moda na zdrowe odżywianie – trend czy jednak rosnąca świadomość ludzi?

W zdrowym ciele, zdrowy duch!” jak mawia stare przysłowie. Jednak na to zdrowie składa się ruch, sen oraz dieta. Dzisiaj zajmiemy się właśnie dietą.

Nasze jadłospisy zmieniają się na przestrzeni lat. Co chwila poznajemy nowe doniesienia odnośnie zbilansowanej diety. Nie da się jednak zaprzeczyć faktom, że w związku ze wzrostem konsumpcji nasze uprawy są mocno eksploatowane. Co to znaczy? Chcemy by rosło więcej, szybciej, wydajniej. Przez taki proces przestaje liczyć się jakość upraw, a zaczyna ilość. O ile nasze babcie jadły chleb z normalnej, niemodyfikowanej pszenicy to my dzisiaj spożywamy wyroby ze zmodyfikowanych ziaren. Nasiona na starcie zaprawiane są chemią, by plon szybciej wyrósł, był odporny na grzyby i pleśnie. Wszystkie te czynności nie pozostają bez negatywnego wpływu dla roślin – niestety także dla zwierząt hodowlanych – na końcu dla nas.

W celu zwiększenia wydajności upraw stosuje się sztuczne nawozy pełne toksycznych substancji oraz pestycydy mające uchronić zbiory przed szkodnikami. Najbardziej kontrowersyjną czynnością jest końcowy oprysk zboża środkiem o wysokiej toksyczności, mający na celu szybkie go wysuszenie przed zbiorem. Serwujemy to sobie i naszym dzieciom każdego dnia we wielu produktach. Nie dostrzegamy zagrożenia, jakie niosą za sobą wielkie, komercyjne uprawy nastawione na zysk. No dobrze – powiesz. Ale jak żyć? Nie mam ogródka, cioci na wsi, skąd brać ekologiczne produkty? Można je przecież kupić.

Wiele osób podnosi argument, że ekologiczna żywność jest droga i poza zasięgiem jego kieszeni. To teraz dowiesz się czegoś ciekawego. Czy wiesz, że każdy produkt spożywczy ma coś takiego jak indeks glikemiczny oraz swoje walory żywieniowe? Oznacza to, że spożywając ekologiczne produkty Twój organizm potrzebuje o wiele mniej materiału z którego pobierze składniki odżywcze. Dlaczego? Ponieważ w mniejszej ilości znajduje się więcej składników pokarmowych których działanie nie jest zakłócone chemią.

Weźmy na przykład taki produkt jak Chałwa miodowa BIO firmy Allos (chałwę możesz zakupić w sklepie Wasze Zdrowie w Żyrardowie). Porównajmy go z typowym, pierwszym lepszym produktem z półki sklepowej. Bio Chałwa Allos w swoim składzie posiada TYLKO prażony, przemielony sezam bogaty w naturalne mikroelementy oraz ekologiczny, certyfikowany miód. Typowa chałwa natomiast poza tym, iż miewa jedynie do 50% sezamu posiada w swoim składzie syrop glukozowy, cukier oraz utwardzone tłuszcze i inne „E”. To jest właśnie kolejne 50% takiego produktu. Jak to się ma do ceny? Płacisz mniej, ponieważ płacisz za połowę. Chyba widzisz różnicę 50%/100% składników w produkcie? Po zjedzeniu produktu niepełnowartościowego, w którym są w przewadze cukry i tłuszcze proste do swojego organizmu nie tylko dostarczysz mniej składników odżywczych ale także tych potencjalnie szkodliwych. Mogą one w dodatku obciążać trzustkę oraz odłożą się w postaci tłuszczu.

Jak to się dzieje? Tu pojawia się termin IG. O co chodzi z indeksem glikemicznym? „Indeks glikemiczny określa procentowo szybkość zwiększenia stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu ze zwiększeniem, jakie następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Mniejszy IG świadczy o mniejszym wzroście poposiłkowej glikemii. Tak więc indeks glikemiczny klasyfikuje produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi i czasu pojawienia się zmian.” (1). A na ludzki bardziej? Wygląda to tak, że to co zjesz zostaje szybko strawione ze względu na swoją nikłą jakość. Szybko trafi do krwi w postaci węglowodanów czyli cukru, wtedy trzustka uruchamia insulinę by ten cukier zbić przez co dochodzi znowu do gwałtownego spadku stężenia glukozy we krwi. I wtedy pojawia się kolejny hormon którego zwiększona obecność powoduje u nas chęć łaknienia. BŁĘDNE KOŁO.

A co się stanie, kiedy pojawia się zdrowa żywność i jedzenie ekologiczne? Znaczenie zdrowa i eko nabierają już jaśniejszego znaczenia?

Przejdźmy dalej do przykładów; najlepiej zobrazowanym będzie bułka upieczona z pszenicy, a ekologiczny chleb orkiszowy z pełnego ziarna. Zjadasz białą bułkę, za pół godziny znowu odczuwasz łaknienie. Niska jakość dzisiejszej pszenicy z niekorzystnym dla nas białkiem powoduje, że taka bułeczka zamienia się w „cukier” w kilka minut i jedziemy w pętli. Zjadasz chleb orkiszowy. Z pełnego ziarna. Nie tak łatwo go przetrawić co więcej, jest pełen naturalnych składników, nie posiada chemicznych dodatków. Po zjedzeniu takiego pieczywa co najmniej dwie godziny nie pomyślisz o ponownym posiłku. Składniki pokarmowe uwalniane są powoli do Twojej krwi nie alarmując wysokim stężeniem cukru. Zachowujesz balans i zdrowie 🙂

Wszystko to jest jedynie skrótem myślowym ważnego procesu o jakim ludzie zapominają. Właśnie w taki sposób dorabiamy się wielu chorób oraz otyłości. W taki sposób serwujemy także naszym dzieciom zamiast zbilansowanej diety produkty bez wartości w dodatku pełne cukru. Pośpiech, zmęczenie, brak zorganizowania bardzo ułatwiają ponowny wybór parówki z bułką w pobliskim sklepie, zamiast dobrej kanapki do szkoły. Stres i goniące terminy zachęcają do kolejnego kęsa pizzy zamiast pożywnej sałatki samemu zrobionej 15 minut przed wyjściem do pracy.

Zamiast podawać dziecku lizaki pełne cukru, sztucznych barwników i trujących „E” wybierz ekologiczne lizaki z syropu kukurydzianego. Wiśniowe, porzeczkowe czy truskawkowe cukierki ekologiczne BIO – czy wiedziałeś, że taki produkt jest na rynku? Zamiast podawać maluchowi syntetyczne kaszki doprawiane cukrem podaj kaszkę jaglaną BIO bez glutenu – możesz ją zrobić na wodzie lub na mleku. Na obiad wybieraj makarony z ekologicznej soczewicy, czy ryżowy także z ekologicznej mąki. Dla malucha możesz wybrać dobrej jakości makarony z semoliny w kształcie dinozaurów. Na pewno zje chętnie.

Pełnowartościowe, wysokiej jakości produkty ekologiczne zapewnia Pani Iwona w swoim sklepie Wasze Zdrowie w Żyrardowie.
Serdecznie poleca się dla wegetarian i dla mięsożerców. W swojej ofercie szczególnie poleca przetwory mięsne; przepyszną kaszankę pieczoną BIO Wasąg czy ekologiczną polędwicę wieprzową wędzoną z należytą starannością.

Źródła:
1. dieta.mp.pl

%d bloggers like this: